UWE HENNEKEN - Imperium Schlemihlium

24.02.2007 - 28.05.2007

Uwe Hennekens (Paderborn, 1974) werk is de afgelopen jaren regelmatig te zien geweest in belangrijke internationale groepstentoonstellingen, zoals Wünschwelten – Neue Romantik in der Kunst der Gegenwart in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt. Hij is één van de opwindendste schilders van zijn generatie – een generatie die figuratie weer in de armen heeft gesloten en nadrukkelijk gebruik maakt van het potentieel van de verbeelding.

Imperium Schlemihlium was een overzicht van Uwe Hennekens artistieke produktie sinds 1998. Zijn schilderijen en sculpturen werden in de Vleeshal getoond in een installatie, die het werk losjes thematisch groepeerde. Uwe Henneken creëert betoverende koninkrijken die worden bewoond door sprookjesachtige figuren. De bewoners van Hennekens landschappen zijn vaak verwonderde passanten, op doortocht in vergeten werelden die op het punt staan te veranderen. Achter zijn licht ontvlambare kleurgebruik en de speelse verwijzingen naar het domein van de kitsch, volksvertellingen en mythes schuilt een donkere visie op de wijze waarop de mens zijn cultuur vormgeeft – en deze vervolgens weer ten onder laat gaan. Zo is zijn werk dan ook vooral te beschouwen als een eigentijdse, conceptuele allegorie van het begrip ‘cultuur’ en de condition humaine.

Bij de tentoonstelling verscheen de monografie Uwe Henneken – Imperium Schlemihlium, met essays van Suzanne Hudson en Xander Karskens.

Fotografie: Gert Jan van Rooij 

Download de tentoonstellingsgids