Vanaf 20 september 2014

MICHEL AUDER - Large As Life

20.09.2014 - 30.11.2014

De Hallen Haarlem presenteert een grote solotentoonstelling met de Frans-Newyorkse filmmaker en kunstenaar Michel Auder (1945). Na de tentoonstelling van Charles Atlas in De Hallen Haarlem in 2012, volgt met Auder een nieuw overzicht van een invloedrijke, oudere kunstenaar die lang onder de radar van het grote publiek is gebleven. Auder is een onvermoeibaar chroniqueur die sinds de jaren ’60 met zijn camera's, van Super 8 tot iPhone, gebeurtenissen in zijn omgeving en in het leven van zijn kunstenaarsvrienden vastlegt. Oorspronkelijk beïnvloed door de Franse Nouvelle Vague, ontwikkelde hij een eigen filmgenre dat pingpongt tussen dagboekachtige homevideo en experimentele speelfilm. 

De tentoonstelling in De Hallen Haarlem concentreert zich op verschillende periodes in Auders carrière: van vroege experimentele speelfilms als Keeping Busy (1969) en Cleopatra (1970) tot aan met een iPhone gemaakt recent werk.

CHRISTIAN FRIEDRICH - On Something New / Dirt in a Hole

20.09.2014 - 30.11.2014

Met de eerste solotentoonstelling van Christian Friedrich (1977, DE) biedt De Hallen Haarlem een podium aan een spraakmakend jong talent. Friedrich studeerde theologie en filologie alvorens naar de kunstacademie te gaan, en is lastig vast te pinnen op één artistieke methode. Zo produceert hij beeldhouwkunst, geënsceneerd videowerk en monologen, die hij in een tentoonstelling meestal onderdeel maakt van een dwingende tentoonstellingsarchitectuur. Opvallend aan Friedrichs werk zijn de grote contrasten tussen de werken onderling: in de serie Types, bijvoorbeeld, verwijst hij expliciet naar de strakke sculpturen van de Minimalisten, terwijl hij in een video-installatie als The Stone That The Builder Rejected een barokke wereld oproept die de grenzen van de kitsch opzoekt.

Een rode draad in Friedrichs kunst is de onderwerping van het menselijk lichaam. Regelmatig presenteert hij dit lichaam als object van verlangen; tegelijkertijd is het de inzet van sadomasochistische machtsspelletjes die tot een sublieme ervaring kunnen leiden.

De tentoonstelling van Friedrich is een coproductie van De Hallen Haarlem en Grazer Kunstverein. De kunstenaar heeft voor dit project nieuw werk kunnen maken met ondersteuning van het Mondriaan Fonds.