Vanaf 30 maart 2018

RUIS! - Frans Hals, anders

29.09.2018 - 10.02.2019

Frans Hals was zijn tijd ver vooruit. De manier waarop hij mensen verbeeldde – vrijer, losser, zonder acht te slaan op rigide regels – vertroebelt het vaststaande beeld dat we hebben van status en macht in de zeventiende eeuw. De duidelijk geordende samenleving uit de Gouden Eeuw, is vandaag de dag nog steeds voelbaar. We leven in een tijd waarin er weinig ruimte is voor posities die niet direct te vatten zijn. Identiteit en afkomst worden steeds vaker aan elkaar gekoppeld en waar je vandaan komt, speelt een steeds belangrijker rol. Daarom is kunst juist nu van bijzonder belang: kunst laat zien hoe het ook anders kan.

Met het werk van Frans Hals als inspiratie schept Ruis! - Frans Hals, anders een beeld van de mens als een veelzijdig wezen dat grenzen vastlegt en weer overschrijdt. In een tijd van verhardende posities en identiteiten gaat de tentoonstelling, in het spoor van Frans Hals, op zoek naar het losse en het afwijkende.

RENDEZ-VOUS MET FRANS HALS IN HAL

30.03.2018 - 16.09.2018

Frans Hals speelt de hoofdrol in de vaste collectie van het Frans Hals Museum. Dat kan ook niet anders. Maar die rol is uitermate veelzijdig. Hals zal hem op vele manieren invullen in deze experimentele collectietentoonstelling.

Ter ere van de opening van het vernieuwde Frans Hals Museum staat in de locaties Hof en Hal de ontmoeting tussen originele en fictieve schilderijen van Frans Hals en interpretaties van kunstkenners en kunstenaars centraal. Door de hele tentoonstelling weerklinkt een koor van verschillende stemmen: schilders en fotografen, conservatoren en kunsthistorici reageren op eigenzinnige en subjectieve manieren op de schilderijen van de Haarlemse virtuoos.

Hedendaagse kunstenaars als Anton Henning, Jasper Hagenaar, Shezad Dawood en Nina Katchadourian gebruiken verschillende schilderijen van Hals als startpunt voor nieuw werk. Rendez-Vous met Frans Hals laat zien hoe goed Frans Hals’ schuttersstukken en portretten zich naar het heden laten vertalen.