Vanaf 13 december 2014

MELANIE GILLIGAN - The Common Sense

13.12.2014 - 01.03.2015

Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem presenteren gezamenlijk The Common Sense, een nieuw filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan. De productie van de film wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen twee presentatie-instellingen en een museum.

Onafhankelijk van elkaar delen Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem een interesse in het werk van Melanie Gilligan, een kunstenaar wier werk internationaal getoond en geprezen is, maar in Nederland nog relatief onbekend is. Gilligans werk gaat in op wat wellicht de cruciale vraag van onze tijd is, namelijk hoe om te gaan met de intrinsieke fouten van het ultiem doorgevoerde kapitalisme.

The Common Sense, een sciencefiction-­miniserie, is gebaseerd op het toekomstige grootschalige gebruik van een nieuwe technologische applicatie 'The Patch'. Dit is een ‘empathy device’, een soort prothese die het mogelijk maakt om de gevoelens en fysieke sensaties van een ander persoon direct te ervaren. Wanneer deze technologie het begeeft veroorzaakt dit massale desoriëntatie.

The Common Sense wordt opeenvolgend tentoongesteld in de drie instellingen in de vorm van een mini dramaserie. In Casco worden de eerste afleveringen getoond met achtergrond materiaal. De Hallen Haarlem focust op de verhaallijn waarin sociale onrust centraal staat en bij de Appel arts centre keert de samenleving terug naar structuur en orde. De periodes van de tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk, waarbij op één dag (24 januari 2015), alle exposities tegelijkertijd open zijn.

Tijdslijn The Common Sense

14 november 2014 – 25 januari 2015
The Common Sense, fase 1
Casco - Office of Art, Design and Theory, Utrecht

13 december 2014 – 1 maart 2015
The Common Sense, fase 2A
De Hallen Haarlem

23 januari – 29 maart 2015
The Common Sense, fase 2B
de Appel arts centre

Op 24 januari organiseren de drie instellingen een speciale bustour en worden er in de instellingen programma’s rond dit werk georganiseerd.

http://thecommonsense.org

UP CLOSE AND PERSONAL - Met een speciaal soloproject van Melanie Gilligan

13.12.2014 - 01.03.2015

Beroering staat centraal in de internationale groepstentoonstelling Up Close and Personal die deze winter te zien is in De Hallen Haarlem. Kunst heeft het vermogen om de kijker direct te raken, een sensatie die vooraf gaat aan taal en ratio. Dit affectieve vermogen, dat zich niet makkelijk laat beschrijven, lijkt in onze door technologie, rationalisme en efficiëntie gedomineerde tijd steeds meer naar de achtergrond gedwongen. Het onbenoembare is niet makkelijk te vatten, of te delen via social media. Up Close and Personal is samengesteld door curator Xander Karskens en directeur Ann Demeester, en laat zien hoe kunstenaars op uiteenlopende manieren omgaan met affect en beroering.

De tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats met de presentatie van The Common Sense, een nieuw filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan. Dat is niet toevallig: in dit scifi-feuilleton draait het verhaal om een ‘empathy device’, een soort prothese die ons in staat stelt om in de toekomst de gevoelens van een ander persoon direct te ervaren. Tegelijkertijd is in het Frans Hals Museum de tentoonstelling Emoties - Geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw te zien waardoor alle presentaties in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem een subtiele thematische noemer delen.