ROBERT VAN RAFFE - Zonder filter

14.03.2014 - 09.06.2014

De Hallen Haarlem toonde dit voorjaar een kleine presentatie van ontwerper, striptekenaar en illustrator Robert van Raffe. Zijn tekeningen, stripboeken en illustraties waren te zien in het Paviljoen. In februari verscheen zijn nieuwste publicatie Zonder filter, die een prominente plek had in de tentoonstelling. Raffes presentatie was van 15 maart tot en met 9 juni te zien in De Hallen Haarlem. De tentoonstelling was georganiseerd in het kader van de Stripdagen Haarlem, die van 31 mei tot en met 1 juni plaatsvonden, en die in 2014 opkomend Nederlands talent presenteerden.

Zonder filter

Raffes onlangs verschenen publicatie Zonder filter is een bild(ungs)roman over een jongen die is opgegroeid in een klein dorp en daar nog steeds woont als hij besluit aan de Kunstacademie in de grote stad te gaan studeren. Nadat hij door zijn geliefde is verlaten – ze vertrekt naar Italië –, begint hij aan een lange reis, zij het niet fysiek, maar in gedachten. Aangezien zijn geliefde hem verliet, concludeert de jonge man dat hij iets moet veranderen en hij besluit een metamorfose te ondergaan. Hij verandert zijn imago radicaal en wordt een dandy. Hij slaagt erin dit zo nauwgezet door te voeren dat het hem tot waanzin drijft. Raffes kleurgebruik en de diepere lagen in dit verhaal maken deze vertelling levensecht.

Dit boek is wat men noemt een meta-strip. De hoofdpersoon besluit (literaire) autobiografische strips te gaan tekenen en het verhaal is dus in feite de strip die de hoofdpersoon besluit te gaan tekenen. Maar hoe betrouwbaar is zijn verhaal? Wat wil hij wel en niet aan de lezer vertellen?

Robert van Raffe (1982) studeerde Arts, Media & Design aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met het dandyisme, dat hij op een ironische manier begon uit te dragen. Dit leverde hem de geuzennaam 'Dandy Raffe' op. Hij ontwerpt letters, karakters, logo’s, identiteiten, tekent illustraties en stripverhalen. Van Raffe publiceerde zijn strips onder meer in Passionate, nrc.next, Zone 5300, Algemeen Dagblad en Eisner. Ook gaf hij een aantal strips uit in eigen beheer. Als dandy-expert sprak hij onder meer op Manuscripta, Lezersfeest, IMG-festival en Denkcafé. Zonder filter is zijn graphic novel-debuut.

Book launch Zonder filter

Op vrijdag 14 maart om 19:00 uur werd aansluitend op de opening van de tentoonstelling de graphic novel Zonder filter gepresenteerd. De auteur was daarbij aanwezig en über dandy Jort Kelder nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek was tijdens de looptijd van de tentoonstelling verkrijgbaar in De Hallen Haarlem. € 24,90, ISBN 978 90 5492 435 7, uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij.

Stripdagen Haarlem

In 2014 vond op 31 mei en 1 juni de twaalfde editie van de Stripdagen Haarlem plaats. De twee hoofdthema's deze editie waren WOI en De Nieuwe Garde, opkomend Nederlands talent. De Stripdagen Haarlem worden sinds 1992 tweejaarlijks georganiseerd door Stichting Beeldverhaal Nederland.

Fotografie: Gert Jan van Rooij