NOTHING ELSE MATTERS - Recente aankopen

24.02.2007 - 28.05.2008

In 2006 is vooral de collectie audiovisuele kunst substantieel uitgebreid, met nieuw werk van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars.

De tentoonstelling omvatte video-, dia- en filmwerk van Sascha Hahn (Neuss, 1979), Guido van der Werve (Papendrecht, 1977), Julika Rudelius (Keulen, 1968), Klara Liden (Stockholm, 1979), Andrea Fraser (Billings, USA, 1965), Paul McCarthy (Salt Lake City, USA, 1945), Renzo Martens (Sluiskil, 1973) en Pablo Pijnappel (Parijs, 1979).

In Nothing else matters was een aantal belangrijke artistieke posities binnen de hedendaagse audiovisuele kunst bijeen gebracht. De titel verwees naar het vermogen van de beeldende kunst om via de overdrijving van een enkele geste of handeling het inzicht in universele thema’s te vergroten of te intensiveren. Een uitgelezen vorm hiervoor is de gefilmde performance, waarin de kunstenaar zelf de hoofdrol speelt en de actie een metaforische waarde krijgt. Dit is het geval bij Paul McCarthy, Andrea Fraser en Klara Liden. Een andere veelgebruikte vorm is die van de documentaire, zoals bij Renzo Martens en Julika Rudelius, waarbij de kunstenaar zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijft en via subtiele ingrepen onze blik op de realiteit ontregelt. Meer cinematografische overwegingen komen aan bod bij Sascha Hahn, Pablo Pijnappel en Guido van der Werve, die nadrukkelijk gebruikmaken van de ‘taal’ van film: ritme, verhaal, montage en muziek.

Fotografie: Gert Jan van Rooij 

Download de tentoonstellingsgids