NATHANIEL MELLORS - Ourhouse

18.09.2010 - 05.12.2010

Speciaal voor De Hallen Haarlem heeft de Britse kunstenaar Nathaniel Mellors een nieuwe omvangrijke installatie ontwikkeld: Ourhouse. Mellors combineert hierin sculpturale elementen met een videofeuilleton. Met dit werk geeft hij zijn kijk op tv-drama op geheel eigen, satirische wijze. De installatie Ourhouse was te zien in De Hallen Haarlem van 18 september tot en met 5 december 2010.

De video’s in de installatie Ourhouse vertellen het verhaal van een rijke Europese familie die zich plots geconfronteerd ziet met een raadselachtige verschijning. Deze verschijning, die al snel ‘The Object’ wordt genoemd, dient zich aan in het landhuis van de familie, en veroorzaakt een reeks gebeurtenissen die het lot van de individuele gezinsleden sterk beïnvloedt. Van de patriarchale bohémien Daddy tot aan de dociele tuinman Bobby Jobby: ze krijgen allemaal te maken met een onverklaarbare wending in hun dagelijks leven, tot langzaam maar zeker iedereen in de ban raakt van ‘The Object’.

De macht van taal en media

De macht van taal is een belangrijk thema in het werk van Nathaniel Mellors (Doncaster, 1974). Hij is vooral geïnteresseerd in de manier waarop taal wordt toegepast in de hedendaagse media, de politieke ‘spin’-cultuur en entertainment. In Ourhouse zijn onder andere het scriptschrijven en de productietechnieken van tv-drama en comedy als vertrekpunt gebruikt. Mellors gebruikt taal als middel om de toeschouwer een verhaal te vertellen, maar ook om deze op het verkeerde been te zetten. Met een opeenvolging van woordspelingen en gefragmenteerde, experimentele dialogen laat hij zien hoe taal een wereld op zichzelf kan creëren, maar vaak ook tekortschiet in de menselijke communicatie. De manipulatieve eigenschappen van taal, en de soms problematische relatie tussen woorden en datgene wat ze beogen te beschrijven, zijn voor Mellors een onuitputtelijke inspiratiebron.

Meer Mellors in De Hallen Haarlem

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Nathaniel Mellors uit de collectie van De Hallen Haarlem films geselecteerd van de kunstenaar Paul McCarthy (1945, Salt Lake City, USA), die in het Kabinet worden getoond. De Hallen Haarlem bezit zeven videowerken van McCarthy. Hij brak in de jaren ’70 en ’80 door met een reeks provocerende performancewerken, en wordt tegenwoordig gerekend tot één van de belangrijkste levende Amerikaanse kunstenaars. 
Werk van Mellors was al eerder te zien in De Hallen Haarlem: in 2008 kocht het museum de tweekanaals video-installatie The Time Surgeon (2007) aan.

Publicatie

Bij Ourhouse is de publicatie Book A / MEGACOLON / For and Against Language verschenen, waarin een selectie scripts van Mellors, en teksten van Mick Peter en John C. Welchman zijn opgenomen. Book A / MEGACOLON / For and Against Language is samengesteld door Xander Karskens, vormgegeven door Remco van Bladel en uitgegeven door Onomatopee. Van 5 november tot en met 20 december 2010 was een door Xander Karskens samengestelde presentatie van Mellors’ werk te zien in Onomatopees projectruimte in Eindhoven. Lees meer over  Book A / MEGACOLON / For and Against Language.

Ourhouse wordt mede mogelijk gemaakt door het Filmfonds en het Fonds BKVB.
Book A / MEGACOLON / For and Against Language wordt ondersteund door het Fonds BKVB.

De Hallen Extra 

Beamclub met Nathaniel Mellors. 22 september 2010, 20:00 uur, locatie: De Verdieping, Wibautstraat 127 Amsterdam; 
Programma met kunsthistoricus John C. Welchman en Nathaniel Mellors. 4 November 2010, 20:00 uur, locatie: Rijksakademie, Sarphatistraat 470 Amsterdam. 

Fotografie: Gert Jan van Rooij

Download de tentoonstellingsgids