MELANIE GILLIGAN - The Common Sense

13.12.2014 - 01.03.2015

Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem presenteerden gezamenlijk The Common Sense, een nieuw filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan. De productie van de film werd mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen twee presentatie-instellingen en een museum.

Onafhankelijk van elkaar delen Casco, de Appel arts centre en De Hallen Haarlem een interesse in het werk van Melanie Gilligan, een kunstenaar wier werk internationaal getoond en geprezen is, maar in Nederland nog relatief onbekend is. Gilligans werk gaat in op wat wellicht de cruciale vraag van onze tijd is, namelijk hoe om te gaan met de intrinsieke fouten van het ultiem doorgevoerde kapitalisme.

The Common Sense, een sciencefiction-­miniserie, is gebaseerd op het toekomstige grootschalige gebruik van een nieuwe technologische applicatie 'The Patch'. Dit is een ‘empathy device’, een soort prothese die het mogelijk maakt om de gevoelens en fysieke sensaties van een ander persoon direct te ervaren. Wanneer deze technologie het begeeft veroorzaakt dit massale desoriëntatie.

The Common Sense werd opeenvolgend tentoongesteld in de drie instellingen in de vorm van een mini dramaserie. In Casco werden de eerste afleveringen getoond met achtergrond materiaal. De Hallen Haarlem focuste op de verhaallijn waarin sociale onrust centraal staat en bij de Appel arts centre keert de samenleving terug naar structuur en orde. De periodes van de tentoonstellingen overlappen elkaar gedeeltelijk, waarbij op één dag (24 januari 2015), alle exposities tegelijkertijd open waren.

Tijdslijn The Common Sense

14 november 2014 – 25 januari 2015
The Common Sense, fase 1
Casco - Office of Art, Design and Theory, Utrecht

13 december 2014 – 1 maart 2015
The Common Sense, fase 2A
De Hallen Haarlem

23 januari – 10 mei 2015
The Common Sense, fase 2B
de Appel arts centre

Bustour en lezingen/discussies

Op zaterdag 24 januari was het videoproject The Common Sense van Melanie Gilligan op alle drie de locaties te bezichtigen.

Lezing Mark Fisher

Lloyd Hotel, Amsterdam
27 Februari, 19:00-20:30 uur

http://thecommonsense.org

Download de tentoonstellingsgids