LUCAS HIRSCH - Tastzin

14.03.2009 - 01.06.2009

Ter gelegenheid van het verschijnen van tastzin, de tweede dichtbundel van de Haarlemse dichter Lucas Hirsch (Hilversum, 1975) bij De Arbeiderspers, was in De Hallen Haarlem een tentoonstelling van poëtica te zien: een associatieve matrix van teksten, objecten en video die op verschillende niveaus hebben bijgedragen aan zijn poëzie.

Na zijn studie richtte Lucas Hirsch in 2003 het Amsterdamse Dichtcollectief De Residentie op, een collectief dat poëzie niet alleen gedrukt, maar ook live wilde presenteren. Zijn debuutbundel familie gebiedt verscheen in 2006 bij De Arbeiderspers. Hierin beschrijft hij voornamelijk de donkere kanten van familierelaties. Hirsch publiceerde onder meer in de literaire tijdschriften De Revisor en Deus Ex Machina. Als oprichter van de Haarlemse Kleine Revolutie Producties organiseert Lucas Hirsch poëzieavonden, waarbij vaak samenspel is van poëzie met muziek.

In het Paviljoen van De Hallen Haarlem werden in de vitrines de inspiratiebronnen, de zogenaamde 'poëtica', van Lucas Hirsch getoond. Het was een eigentijds rariteitenkabinet met video’s, objecten, foto’s en andere parafernalia. Naast deze verzamelde objecten wordt Hirsch geïnspireerd door dichters als Gerrit Kouwenaar, Sirkka Turkka, Nachoem Wijnberg en Erik Jan Harmens, door muziek van Bach en The Doors, en door kunstenaars als Jackson Pollock en Guido van der Werve.

De dichtbundel tastzin verscheen bij Uitgeverij De Arbeiderspers (ISBN: 978-90-295-6755-8) en was in De Hallen Haarlem verkrijgbaar.

Download de tentoonstellingsgids