JUERGEN TELLER - Teller

06.12.2008 - 01.03.2009

De Hallen Haarlem presenteerde met trots de tweede solotentoonstelling van de invloedrijke Duitse fotograaf Juergen Teller (1964, Erlangen). De in Londen woonachtige fotograaf staat bekend om zijn onconventionele en uitdagende foto’s. Zijn werk wordt regelmatig gepubliceerd in internationale tijdschriften als i-D, Purple en W Magazine, en hij maakt campagnes voor modehuizen en ontwerpers als Marc Jacobs, Yves Saint Laurent en Vivienne Westwood. Daarnaast heeft hij vele monografieën geproduceerd en publiceert hij bij Steidl dit jaar vier nieuwe boeken.

Tellers werk in boeken, tijdschriften of tentoonstellingen wordt gekenmerkt door zijn weigering onderscheid te maken tussen de commerciële modefotografie en zijn autobiografisch getinte vrije werk.

In 2003 vond in De Hallen de tentoonstelling Märchenstüberl plaats, een grote reeks privé-foto’s die ingaat op de wortels en overleveringen van hem en zijn familie. Voor zijn tweede tentoonstelling in De Hallen, getiteld Teller keert hij terug naar de locatie van Märchenstüberl en presenteert hij nieuw werk: een fotoserie van het Braziliaanse model Raquel Zimmerman in zijn ouderlijk huis in Duitsland. Hij fotografeerde haar in onnatuurlijke poses, veelal omringd door zijn moeder en zijn oom. Haar schoonheid contrasteert scherp met het kitscherige interieur. Het geheel wekt een gevoel van onderdrukking en claustrofobie op, maar straalt tegelijkertijd een magische en etherische sfeer uit. Terwijl hij zijn beelden benadert als een verhalenverteller, presenteert Teller een serie ongebruikelijke situaties en hedendaagse versies van het ‘vanitas’ thema.

Schoonheid en verval domineerden andere onderdelen van deze tentoonstelling, waaronder foto’s van dode honden in India en van het jonge model Lily Cole in het dorre landschap van het Griekse eiland Hydra. Het contrast tussen extreme onttakeling en het besef van schoonheid komt soms via Tellers lens onrustbarend dichtbij.

Fotografie: Gert Jan van Rooij

Download de tentoonstellingsgids