JAKUP FERRI - Paper Vegetables

20.03.2010 - 06.06.2010

Naar aanleiding van de Stripdagen Haarlem was er van 20 maart t/m 6 juni 2010 in De Hallen Haarlem een tentoonstelling te zien van de Kosovaarse kunstenaar Jakup Ferri. Zijn absurdistische tekeningen stellen uiteenlopende situaties centraal: ze gaan over alledaagse zaken, maar ook over verschrikkingen van de oorlog in de Balkan, het cynisme in de kunstwereld of herinneringen uit zijn jeugd. Naast een muurschildering die Ferri speciaal voor deze tentoonstelling maakte, waren tekeningen op papier, op glas en in mozaïek te zien.

Jakup Ferri (1981, Prishtina, Kosovo) studeerde aan de Rijksakademie in Amsterdam, de stad waar hij vandaag de dag ook woont en werkt. Zijn tekeningen, schilderijen en video’s vallen op door hun eenvoud en directheid. Hij is het meest bekend van zijn absurdistische videofilms en zijn schijnbaar naïeve tekeningen op papier, glas of muren. De expositie in De Hallen Haarlem toonde voornamelijk tekeningen.

Ferri’s tekeningen – waarin hij zichzelf regelmatig een rol toebedeelt - beschrijven in fijne, dunne lijnen verschillende situaties. Ze tonen veelal omstandigheden van mensen die leven in een isolement of vervreemd zijn geraakt van hun omgeving. En meer nog spelen kwesties als identiteit en de status van de buitenstaander in zijn oeuvre een hoofdrol. Soms raken zijn tekeningen de oorlog in de Balkan, in zijn vroege werk bekritiseert hij vaak het cynisme in de kunstwereld. En ook vroege herinneringen of indrukken van hem als kind zijn terugkerende onderwerpen.

Nomadisch bestaan

Ferri maakt deel uit van een jonge generatie kunstenaars die door internationale tentoonstellingen en residentie programma's in het buitenland een nomadisch bestaan leiden. Die gespletenheid van een onthecht leven, en de persoonlijke belevingen die daarmee gepaard gaan, komt vaak aan bod in het werk van Jakup Ferri.


Fotografie: Gert Jan van Rooij

 

Download de tentoonstellingsgids