HENK FAKKELDIJ - Portretten van jongeren

16.06.2001 - 12.08.2001

Nieuw werk van de kunstenaar Henk Fakkeldij is de komende zomermaanden te zien op de 1e verdieping van de Haarlemse Vleeshal. Het accent ligt op schilderijen die ontstonden naar aanleiding van het Internet. De kunstenaar ging uit van beelden die hij op particuliere websites aantrof, en maakte daar metershoge schilderijen van. Hij combineert het beeld met gestempelde teksten. Met in totaal circa 70 werken – schilderijen, fotografie, pastels, tekeningen en een geluidsinstallatie – geeft de expositie een royaal beeld van zijn werk.

De Verleiding

‘Verleiding’ heeft voor Fakkeldij te maken met flirten, de meatmarket, chatbox en het world wide web, maar ook met ontroering, vergankelijkheid en verliefdheid. 
‘Verleiding’ als expositieonderwerp kwam bij de kunstenaar naar boven toen hij op het Internet ging surfen naar allerlei persoonlijke websites. Zo kwam hij op het idee om mannen van over de hele wereld te gebruiken als basis voor een reeks schilderijen. De verleidelijke of confronterende wijze waarop deze mannen zich presenteren, fascineerde hem zozeer dat hij besloot beelden te downloaden en te bewerken. Het resultaat hiervan is te zien in een tiental grote schilderijen, in schetsboeken en in een serie tekeningen.

Tekenen naar TV en het Internet

Al meer dan tien jaar maakt Fakkeldij tekeningen naar aanleiding van t.v. beelden. Hij noteert bij die beelden ook flarden van de conversaties (‘Who wants to live forever?’ ‘The man had to stand naked to count to twenty one.’). Deze manier van werken is ook doorgezet in de beelden die van het internet komen. Hieraan zijn teksten van het net of muziek toegevoegd ('I'm looking for you!', 'private talk kewl', 'love me tender'). 

Experimenten

Dat Fakkeldij een veelzijdig kunstenaar is met een duidelijke behoefte aan experimenten, blijkt verder uit zijn keuze om ook werken onder hypnose te maken. Bovendien is hij actief als fotograaf. Zijn fotowerk heeft een hoog theatraal gehalte, en is vaak snapshot-achtig. De beelden komt hij tegen tijdens zijn reizen en in het nachtelijk uitgaansleven. Net als in zijn schilderijen en tekeningen zit er in het fotowerk een sterk surreële kant. De situaties lijken onwerkelijk: door het onderwerp, de belichting, de make-up, de totale setting.

Fakkeldij

Henk Fakkeldij studeerde aan de Rietveld Academie (1981-1984) en aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (1998-1999). Hij ontving diverse beurzen en kreeg in 1989 de Prix de l'Association des Artistes Plastique et de Designers. Sinds 1981 exposeert hij veeldvuldig, zowel in Nederland als daarbuiten. Hij doceerde aan de Hoge School Voor Kunsten Utrecht (Faculteit, Kunst Media en Technologie). In Amsterdam verzorgde hij in opdracht diverse muurschilderingen. Werk van Fakkeldij is opgenomen in particuliere collecties en de collecties van de PTT, Plexus Medical Group, het Theatermuseum, en Stedelijk Museum te Amsterdam.