FOTOZAKEN - Zilveren Vriendenjubileum

16.09.2012 - 24.02.2013

De Vereniging van Vrienden van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem vierde haar zilveren jubileum. Het jubileum werd vanaf 16 september 2012 onder andere gevierd met de tentoonstelling Fotozaken en een
bijzondere uitgave: een fotomap met werk van (inter)nationaal bekende fotografen in beperkte oplage. De opbrengst van de portfolio werd besteed aan de aankoop van een hedendaags kunstwerk voor de collectie.
In de tentoonstelling Fotozaken waren de foto’s uit de portfolio te zien.

Het Vriendenjubileum werd ook gevierd met de tentoonstellingen Maskerade en Aankopen met steun van de Vrienden, te zien tot en met 18 november 2012.

Fotografie vormt een van de aandachtspunten in het tentoonstellings- en collectiebeleid van De Hallen Haarlem. De tien fotografen, die belangeloos hebben bijgedragen aan de fotomap, voelen zich nauw verbonden met de bijzondere fotocollectie van het museum. De tien foto’s geven een overzicht van wat er speelt binnen de hedendaagse fotografie in Nederland. De foto’s variëren van portretten tot architectuur- en conceptuele fotografie. In de map zit werk van Semâ Bekirovic, Koos Breukel, Rineke Dijkstra, Fleur van Dodewaard, Hans van der Meer, Gabor Ösz, Bas Princen, Viviane Sassen, Roy Villevoye en Luuk Wilmering.

Van Breukel, Villevoye en Wilmering heeft het museum werk in collectie. Van hen was evenals van Dijkstra eerder werk te zien in De Hallen.

De portfolio is samengesteld door Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie), Tanya Rumpff(kunstadviseur), Marieke Sanders (verzamelaar), Iesje Vermeulen (lustrumcommissie Vrienden) en Xander Karskens (conservator hedendaagse kunst De Hallen Haarlem).

Tentoonstelling Fotozaken

De tien foto’s uit de portfolio werden gepresenteerd in de tentoonstelling Fotozaken.Een foto is over het algemeen statisch van aard. Niet bij Semâ Bekirovic. Doordat de foto is ontwikkeld zonder hem te fixeren, 

verandert het beeld onder invloed van licht. Binnen de looptijd van de expositie verschijnt en verdwijnt het beeld weer.

Collector’s item

De portfolio verscheen in een beperkte oplage van 60 exemplaren + 10 Artists Prints. Hij was zolang de voorraad strekte verkrijgbaar via De Hallen voor de aantrekkelijke prijs van 1.350 euro. De foto’s zijn ca. 30 bij 40 cm groot, zijn gesigneerd en voorzien van een oplagenummer. Ze zijn geproduceerd op fine art paper, gestoken in een transparante Secol insteekhoes en verzameld in een doos van zuurvrij papier.

Fotografie: Gert Jan van Rooij