FACES, PEOPLE AND SOCIETY - Overzicht aankopen hedendaagse fotografie

09.11.2002 - 12.01.2003

De aankopen van het Frans Hals Museum 2001 en 2002 en de gemeenteaankopen ‘nieuwe stijl’ 2002 werden in een gecombineerde tentoonstelling getoond: 65 foto’s en 4 videopresentaties van hedendaagse nationale en internationale kunstenaars. Deze presentatie getuigde voor het eerst van het nieuwe collectiebeleid van het Frans Hals Museum.

Het collectiebeleid van het museum concentreert zich sinds een jaar vooral op hedendaagse fotografie en op video en film; in het bijzonder de fotografie, waaruit een duidelijk maatschappelijk engagement spreekt. Binnen dit concept worden twee lijnen gevolgd. Enerzijds staat de blik op de mens, op zijn sociale en culturele identiteit centraal. Het gaat hier vooral om ontroerende, indringende en kritische portretten van mensen van nu. Anderzijds verzamelt het museum foto’s die inspelen op actuele situaties en gebeurtenissen en met een groot inlevingsvermogen en met betrokkenheid van de kunstenaar zijn gemaakt. Binnen deze twee uitgangspunten zijn recentelijk werken aangekocht van o.a. Céline van Balen, Tracey Emin, Jitka Hanzlova, Tom Hunter, Sarah Lucas, Hellen van Meene, Julika Rudelius, Shirana Shahbazi en Beat Streuli.

Voor de jaarlijkse gemeenteaankopen is dit jaar voor het eerst, en voorlopig voor de duur van twee jaar, de verantwoordelijkheid aan het Frans Hals Museum overgedragen Voor deze aankopen ‘nieuwe stijl’ bezoeken medewerkers van het museum elk jaar 50 à 75 ateliers. Zo wordt een goed inzicht verkregen in de actuele kunstproductie in Haarlem en omgeving. Om aansluiting te krijgen bij de nieuwe collectie hedendaagse fotografie van het museum staan de gemeenteaankopen deze eerste twee jaar dan ook in het teken van ‘mens en portret’ en ‘mens en samenleving’. Op deze manier bouwt het museum een collectie op van internationale en regionale hedendaagse fotografie met een sterk inhoudelijke samenhang. 
Van de kunstenaars Caroline Coehorst, Cor Dera, Ellen Kooi, Cees Krijnen, Jocelyne Moreau, Jannie Regnerius, Barbara Visser en Luuk Wilmering zijn één of meerdere foto’s aangekocht.