EN ROUTE - Moderne kunst uit eigen collectie, geïnspireerd op reizen

05.04.2003 - 09.06.2003

‘En route’ luidde de titel van een tentoonstelling met werken uit de verzameling moderne kunst van het Frans Hals Museum. Getoond werden kunstwerken die gemaakt zijn op reis, of naar aanleiding van reizen. Daarbij gaat het zowel om schilderijen als om tekeningen, van Nederlandse kunstenaars. Onder hen Piet Mondriaan, Isaac Israëls, Herman Kruyder en Jan Sluijter.

Al eeuwen zoeken kunstenaars inspiratie buiten het atelier. Zo trokken in de 16de en 17de eeuw vele schilders naar Italië, onder meer om er de klassieke cultuurresten te tekenen. Maar ook in de moderne 20ste eeuw maakten kunstenaars veelvuldig gebruik van motieven die zij ‘en route’ aantroffen, in binnen- en buitenland.

De Hagenaar Isaac Israëls reisde gedurende zijn lange leven naar Parijs, Londen en Indonesië, en maakte daar vele schetsen en schilderijen. Jan Toorop maakte op verzoek van een kaarsenfabriek in Gouda een reeks litho’s van de fabrieksarbeiders-aan-het-werk. Piet Mondriaan vond in zijn vroege jaren vele motieven in het landschap rond Amsterdam, de stad waar hij studeerde aan de Rijksacademie. Leo Gestel trok naar Mallorca waar hij zich liet inspireren door de mediterrane omgeving. Jan Sluijters zei over zijn reizen: ‘Het was toch in het buitenland […] dat ik me ernstig ging bezinnen over dat geheimzinnige vraagstuk schoonheid.’

Voor deze en vele andere kunstenaars die op de tentoonstelling aan de orde kwamen - George Breitner, M.C. Escher, Otto B. de Kat, Corneille, Sjoerd Buisman, Fons Brasser e.a. - blijkt telkens weer hoe waardevol en inspirerend verkenningstochten buiten het atelier kunnen zijn.