DAVID BADE - Uw Kenmerk: tekeningen, schilderijen en beelden

30.08.2003 - 02.11.2003

David Bade toonde van 30 augustus t/m 2 november 2003 in De Hallen de installatie Uw Kenmerk. Deze presentatie bestond uit een overweldigende hoeveelheid tekeningen, schilderijen, assemblages en beelden. Uw Kenmerk stort een vloed van visuele informatie, prikkels en signalen over de bezoeker uit. De installatie is een complex weefsel van schilderingen en ruimtelijk werk. Dit visuele bombardement verbijstert, verbaast, onthutst en vermaakt de bezoeker.

Het werk van David Bade (Willemstad, Curaçao, 1970) heeft het karakter van een visueel dagboek, waarin een veelheid aan anekdotes, commentaren, ervaringen en inzichten is verwerkt. In zijn beelden en tekeningen duiken motieven op die ontleend zijn aan massacultuur, erotiek, sport, kunst, religie, politiek, alledaagse gesprekken en alles wat het leven de moeite waard maakt.

Bade’s tekeningen zijn helder en los opgezet. Vaak vult de kunstenaar de tekeningen aan met kritische teksten. Het zijn verhalende taferelen vol karikaturale overdrijvingen. Het ruimtelijke werk van Bade ontstaat associatief. De beelden hebben een informeel, soms zelfs een enigszins speels karakter door het veelvuldig gebruik van allerlei afvalmaterialen en onedele grondstoffen zoals polyurethaan schuim (purschuim), klei, hout, karton, metaal en plastic. In zijn installaties, zoals recentelijk voor het GEM op de Kunstrai, voegt David Bade een overdonderende hoeveelheid tekeningen en beelden bij elkaar. Tot op het allerlaatste moment werkt de kunstenaar door aan de objecten en tekeningen in zijn installatie. Onderdelen van ruimtelijke werken worden soms losgehaald, zelfstandig gebruikt of weggelaten. De kunstenaar blijft ingrijpen en veranderen. De werken zijn nooit af, maar worden tijdelijk gefixeerd in een installatie. Voor David Bade is de veelheid aan objecten in zijn installaties een metafoor van de complexiteit en volheid van het leven zelf.