CHRISTIAN FRIEDRICH - On Something New / Dirt in a Hole

20.09.2014 - 30.11.2014

Met de eerste solotentoonstelling van Christian Friedrich (1977, DE) bood De Hallen Haarlem een podium aan een spraakmakend jong talent. Friedrich studeerde theologie en filologie alvorens naar de kunstacademie te gaan, en is lastig vast te pinnen op één artistieke methode. Zo produceert hij beeldhouwkunst, geënsceneerd videowerk en monologen, die hij in een tentoonstelling meestal onderdeel maakt van een dwingende tentoonstellingsarchitectuur. Opvallend aan Friedrichs werk zijn de grote contrasten tussen de werken onderling: in de serie Types, bijvoorbeeld, verwijst hij expliciet naar de strakke sculpturen van de Minimalisten, terwijl hij in een video-installatie als The Stone That The Builder Rejected Twice een barokke wereld oproept die de grenzen van de kitsch opzoekt.

Een rode draad in Friedrichs kunst is de onderwerping van het menselijk lichaam. Regelmatig presenteert hij dit lichaam als object van verlangen; tegelijkertijd is het de inzet van sadomasochistische machtsspelletjes die tot een sublieme ervaring kunnen leiden. Voor het videowerk The Stone That The Builder Rejected Twice, bijvoorbeeld, liet de kunstenaar zich onderwerpen aan de wil van een onbekende. Hij nodigde een jongen via een contactadvertentie uit in zijn atelier, waar deze een theatrale setting aantrof met de kunstenaar zelf als middelpunt. De argeloze, engelachtige bezoeker kon vervolgens een eigen invulling geven aan deze absurdistische ontmoeting. Friedrich toont hier een pervers spel van machtsverhoudingen (tussen kunstenaar en muze, tussen kunstenaar en publiek, tussen mensen in het algemeen). Deze niet gerepeteerde ontmoeting van twee vreemden is een goed voorbeeld van hoe de kunstenaar probeert om binnen een vooraf bepaald kader zoveel mogelijk aan het toeval over te laten.

In een ander werk, dat speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt, ontwikkelde Friedrich een algoritme om informatie te ‘editen’ op basis van het stotterpatroon van een ernstige stotteraar. Ook dit werk heeft iets pesterigs, terwijl het onverwachte schoonheid produceert.

De tentoonstelling van Friedrich is een coproductie van De Hallen Haarlem en Grazer Kunstverein. De kunstenaar heeft voor dit project nieuw werk kunnen maken met ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

De Hallen Extra: Gallery talk Christian Friedrich

Donderdag 6 november presenteerde De Hallen Haarlem een gallery talk van de Duitse kunstenaar Christian Friedrich.

Fotografie: Gert Jan van Rooij

Download de tentoonstellingsgids