BOMANS - Portret van een levenskunstenaar

19.06.2010 - 05.09.2010

De Hallen Haarlem presenteerde in de zomer 2010 een tentoonstelling over Godfried Bomans. Jarenlang gold hij als meest gelezen auteur van ons land. De expositie gaf een beeld van de veelzijdigheid van Bomans’ talent: als schrijver, als componist èn als tv-persoonlijkheid. Ook werden originele boekillustraties getoond en was werk te zien van zijn kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. De tentoonstelling Bomans. Portret van een levenskunstenaar in De Hallen Haarlem duurde van 19 juni tot en met 5 september 2010.

In de tentoonstelling waren veel boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien. Bekende figuren als Pa Pinkelman en Tante Pollewop passeerden de revue, en rondom Erik of Het klein insectenboek was een speciaal jeugdzaaltje ingericht. Zo kon ook de jongste generatie museumbezoekers kennismaken met de kleurrijke hoofdfiguren uit Bomans’ beroemdste boek.

Er werden doorlopend fragmenten vertoond van programma’s waarin Godfried Bomans optrad. Verder waren tal van boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien. Ook onbekende uitingen kwamen aan de orde, zoals zijn muziekcomposities.

Beeldende kunst

Daarnaast was er veel kunst te zien. Natuurlijk originele boekillustraties, zoals die van Carol Voges bij Pa Pinkelman en van Harry Prenen bij Pieter Bas. Maar ook tal van schilderijen en beelden van Bomans’ kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey. Een gevarieerde tentoonstelling over een inspirerende persoonlijkheid, die een onuitwisbaar stempel drukte op de Nederlandse samenleving en nog steeds tot de verbeelding spreekt.

De jaarlijkse grote zomertentoonstelling van De Hallen Haarlem is speciaal bedoeld voor een breed publiek. Bomans was de vierde tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie. Eerdere zomertentoonstellingen waren gewijd aan Isaac Israels, Anton Pieck en Romantische landschappen.