BODY/SPACE MECHANICS - Groepstentoonstelling film en video

18.09.2010 - 05.12.2010

In de internationale groepstentoonstelling Body/Space Mechanics stond de gecompliceerde relatie tussen het menselijk lichaam en zijn omgeving centraal. Zes kunstenaars brachten in film- en videowerken hun visie op identiteit en de gespannen verhouding tussen het individu en het collectief tot uitdrukking. De tentoonstelling in De Hallen Haarlem was georganiseerd in het kader van het Madness & Arts Festival, en was te zien tot en met 5 december 2010. 

In Body/Space Mechanics zetten kunstenaars het lichaam in als plek van conflict en verzet. Een plek waar heersende normen worden weerstaan, aangevallen en doorbroken. Dat gebeurt in performances, vastgelegd in video's, waarin consequent de grenzen van het ‘normale’ worden opgezocht.

In sommige van de getoonde werken wordt het lichaam vooral ingezet om vooraf vastgestelde grenzen te verkennen, zoals in het werk van Charles Atlas, Kouneski/Williams Gamaker en Aernout Mik. Andere werken hebben een meer filmisch en verhalend karakter (Jesper Just, Markus Schinwald), waarbij Unheimlichkeit en suspense een belangrijke rol spelen.

Body/Space Mechanics was te zien in de Vleeshal, waar de video- en filmwerken als een ruimtevullende installatie werden getoond.
Deze internationale groepstentoonstelling was georganiseerd in het kader van het Madness & Arts Festival, dat na Toronto (2003) en Münster (2006) in 2010 plaatsvond in Haarlem. Klik hier voor meer informatie over dit festival.

De Hallen Extra

Op 30 september 2010 organiseerde De Hallen Haarlem een artist talk van Julia Kouneski & Michelle Williams Gamaker. 

Fotografie: Gert Jan van Rooij

Download de tentoonstellingsgids