ARNO NOLLEN - Foto's van meisjes en jonge vrouwen

18.12.2004 - 06.03.2005

De foto’s, fotoboeken en films van Arno Nollen (Ede, 1964) vormen een bonte verzameling van meisjes en jonge vrouwen. Hij brengt ze op alle mogelijke manieren en van alle kanten in beeld. Gekleed, half ontbloot, helemaal naakt. Staand, zittend, knielend of liggend. Met donker, blond of rood haar. Speciaal voor de tentoonstelling werden vijftig foto’s afgedrukt op bijna transparant papier. Deze zeer grote afdrukken hingen vrij in de ruimte, wat de bezoeker de mogelijkheid bood om tussen de foto’s van de meisjes door te lopen.

Nollen is gefascineerd door meisjes: meisjes met bontjassen, meisjes in pikante lingerie, meisjes in luchtige zomerjurken. Zelfverzekerde meisjes, brutale meisjes, ondeugende meisjes, uitdagende meisjes, verleidelijke meisjes, onbevangen meisjes, keurige meisjes, verlegen meisjes, onschuldige meisjes, argeloze meisjes, speelse meisjes, onhandige meisjes. Meisjes die lachen, meisjes die stuurs voor zich uit kijken, meisjes die schuchter de ogen neerslaan. Dikke meisjes, dunne meisjes, meisjes met sproeten, meisjes met een klassiek harmonieus gezicht. Meisjes van het platteland, meisjes van de grote stad. Uit Amsterdam, Barcelona of Joegoslavië. Soms in vol postuur, soms alleen het gezicht, soms slechts de benen. Alles draait bij Arno Nollen om meisjes. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben altijd met meisjes bezig. Juist die jonge meisjes zijn interessant vanwege hun lichaamstaal en hun gelaatsuitdrukkingen. Ze weten alles, maar missen de ervaring. Dat is interessant om vast te leggen.”

Arno Nollen werkt niet volgens een vastomlijnd concept of een specifieke methode. Hij verzet zich tegen elke ideologie, tegen elk dogma. Zijn werk is niet gericht op een absoluut schoonheidsideaal of op esthetische canons. Zijn enige norm is de exactheid waarmee hij zijn gevoelens in beeld weet te brengen. Nollen noemt zichzelf dan ook “een verzamelaar van emoties”. Zijn foto’s bezitten een grote emotionele reikwijdte en zijn gevuld met nostalgie, ontroering, romantiek, tederheid, melancholie, kwetsbaarheid, erotiek, intimiteit, verlangen, lust, opwinding, devotie.

Bij de tentoonstelling verscheen de catalogus Arno Nollen (ca. 80 pagina’s, 50 afbeeldingen), met tekst van Jim Lamoree en Karel Schampers.