Sacred Selections

Op donderdag 9 juni vond een bijzonder orgelconcert plaats in het kader van de tentoonstelling The Distant Sound van Matt Stokes in De Hallen Haarlem. De avond stond in het teken van een nieuwe muzikale confrontatie, aangespoord door deze kunstenaar. 

Sacred Selections is een reeks orgelconcerten die Stokes zes jaar geleden is begonnen, waarbij transcripties van hedendaagse muziekstromingen als happy hardcore en black metal wereldwijd op kerkorgels worden uitgevoerd. Deze exotische hybride van stijlen en context werd uitgevoerd op het orgel van de Nieuwe Kerk in Haarlem. De avond stond dit keer in het teken van happy hardcore en werd ingeleid door de kunstenaar zelf.

In zijn werk bevraagt Stokes (UK, 1973) de origine en de identiteit van underground muziekstromingen en hun invloed op mainstream cultuur. Hij maakt daarbij graag gebruik van onverwachte transformaties van typische kenmerken uit verschillende subculturen. Zo liet hij de klassieke compositieCantata Profana - deze was te zien in De Hallen - doorgrindcore-vocalisten uitvoeren, en bewerkstelligde hij samenwerkingen met diverse iconen uit de Engelse folkmuziek en een oorspronkelijke punkscene in de Verenigde Staten. 

Sacred Selections, 9 juni 2011. Locatie: Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerksplein 36, Haarlem.