Performance van Alexandra Bachzetsis

10 t/m 13 juli, Documenta Kassel

Documenta 14 in Kassel presenteert Private Song, de nieuwe productie van de Zwitsers-Griekse kunstenaar en choreografe Alexandra Bachzetsis (1974) die mede tot stand is gekomen in samenwerking met het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Deze performance, waarin de Griekse masculiene muziektraditie rembetiko uit de jaren 40 en 50, yoga-oefeningen, dragqueenrituelen en het werk van de conceptuele choreografe Trisha Brown centraal staan, is een van de theatrale hoogtepunten van deze Documenta.

Bachzetsis maakte de afgelopen jaren naam met werk dat performance, theater, dans en beeldende kunst omspant. In haar werk onderzoekt ze vooral hoe gebaren en beweging elkaar in ‘populaire’ cultuurgenres, zoals romantische komedie, soapseries of hiphopvideoclips, striptease of modeshows en traditionele volksdans op eenzelfde manier beïnvloeden als in de ‘hoge’ kunstvormen zoals klassiek ballet en conceptuele dans. Haar performances zijn sexy en swingend maar ook kritisch en ontluisterend in de manieren waarop ze de stereotiepe representatie van het vrouwelijke lichaam in de hedendaagse reclame, sociale media en beeldcultuur ter discussie stellen.

Private Song is een coproductie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Volksbühne, Berlijn en Schering Stiftung, Berlijn. Als onderdeel van de co-productie koopt het museum een werk aan van Alexandra Bachzetsis dat in 2018 op zaal te zien zal zijn.  

Voor tickets, klik hier.