Lucas Hirsch huisdichter

De Hallen Haarlem introduceerde vanaf september 2013 als eerste museum in Nederland een huisdichter. Te beginnen met de groepstentoonstelling Dread scheef de dichter Lucas Hirsch bij elk van de komende tentoonstellingen een gedicht waarbij hij zich liet inspireren door de thema’s, werken en kunstenaars. De gedichten zijn ter plekke door hem voorgedragen en daarna gepubliceerd. Het museum bracht met de huisdichter een nieuwe manier om kunst te duiden of  te interpreteren en een nieuw publiek te interesseren voor hedendaagse beeldende kunst. De Hallen Haarlem liet zich hierbij inspireren door het Museum of Modern Art in New York, waar de huisdichter een succesvol onderdeel van de museumidentiteit is.

Van de hand van Lucas Hirsch (Hilversum, 1975) verschenen er tussen 2002 en 2012 drie dichtbundels. Ter gelegenheid van tastzin, zijn tweede dichtbundel, toonde De Hallen Haarlem in 2009 zijn inspiratiebronnen, zogenaamde poëtica. De laatste bundel Dolhuis verscheen in september 2012 bij De Arbeiderspers en is mede tot stand gekomen door een trip naar het internationaal schrijfhuis Ledig House te Omi, New York in het voorjaar van 2011. Lucas Hirsch droeg de laatste jaren zijn werk veelvoudig voor op de grote en kleine literaire festivals die Nederland rijk is. Verder trad Hirsch op in Vlaanderen en de Verenigde Staten. Zijn werk is reeds in de meeste Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften gepubliceerd. Gedichten van Hirsch werden vertaald in het Pools, Fins en Engels. De Amerikaanse tijdschriften Copper Nickel, Sampsonia Way en Pleiades, A Journal for New Writing publiceerden interviews en een aantal vertaalde werken.

In oktober 2015 verscheen de vierde dichtbundel Ontsla me van alles dat ik liefheb wederom bij Uitgeverij De Arbeiderspers. Ook werkt Hirsch aan zijn debuutroman. Lees meer..

Klik hier voor zijn meest recente gedicht dat hij schreef voor het museum.