Winnaar Fellowship Transhistorical Curating bekend

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem kent dit jaar het eerste ‘Fellowship Transhistorical Curating’ toe aan de Amerikaanse curator Abigail Winograd. Haar projectvoorstel combineert op verrassende en inhoudelijk relevante wijze 17de-eeuwse en eigentijdse kunst, en adresseert thema’s zoals globalisering, (post)koloniale machtsverhoudingen en ‘the politics of food’. Winograds transhistorische tentoonstellingsproject zal voor het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem en zijn publiek vanuit een actuele invalshoek nieuw licht werpen op de collecties.

Fellowship

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem ontving 49 projectvoorstellen naar aanleiding van de oproep die begin februari werd uitgestuurd. Uit dat aanbod selecteerde een deskundige jury, bestaande uit onder meer Emilie Gordenker (Mauritshuis) en Till-Holger Borchert (Musea Brugge), Abigail Winograds projectvoorstel. De jury prijst haar voorstel om de originaliteit en urgentie. Winograd zal per 1 juli 2016 haar Fellowship aanvangen dat zal resulteren in een tentoonstelling in het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem, die opent in het najaar van 2017. Haar tentoonstellingsvoorstel, getiteld A Global Table, combineert historische stillevens met hedendaagse kunstwerken en zoomt in op (post)koloniale machtsverhoudingen in de 17de en 21ste eeuw. Voedsel vormt een rode draad, als symbool voor transnationale uitwisseling van goederen in de 16de en 17de eeuw en bij hedendaagse kunstenaars als middel om kwesties rond duurzaamheid en de gevolgen van globalisering aan te kaarten.

Abigail Winograd (Israël, 1983) is een onafhankelijke tentoonstellingsmaker en PhD-student aan de University of Texas-Austin, Department of Art History. Haar onderzoeksveld beslaat zowel precolumbiaanse, als moderne en hedendaagse Latijns-Amerikaanse kunst. Ze woont en werkt vanuit Kassel (D).

Jonge Curatorenbeurs

Het ‘Fellowship Transhistorical Curating’ is de opvolger van de tweejaarlijkse Jonge Curatorenbeurs, mogelijk gemaakt door de Dr. Marijnus Johannes van Toorn & Louise Scholten Stichting, die voor het eerst werd uitgereikt in 2009, en verbonden was aan De Halllen Haarlem. Voor de recipiënten betekende de beurs een vliegende start voor hun carrière in het curatoriale veld. Vanaf dit jaar heeft het stipendium een internationaler karakter gekregen en staat de verbinding tussen oude en hedendaagse kunst centraal. Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem zet zich namelijk sinds 2015 onder de noemer ‘het transhistorische museum’ actief in om oude en hedendaagse kunst op verschillende manieren met elkaar te verbinden.

Symposium

Rondom de notie ‘het transhistorische museum’ organiseert het museum in samenwerking met M - Museum Leuven een internationaal researchproject. In het kader hiervan vond op 13 november 2015 een eerste symposium plaats in Haarlem. Op 12 mei 2016 presenteert M - Museum Leuven het tweede gedeelte van dit symposium in Leuven. Met bijdragen van o.a. Penelope Curtis (Museu Calouste Gulbenkian), Hendrik Folkerts (documenta 14), Kate Forde (Wellcome Collection), Hilde Van Gelder (KU Leuven) en freelance curatoren Ronald Van de Sompel en Ruth Noack. Voor info & tickets zie www.mleuven.be.

Het Fellowship Transhistorical Curating wordt mogelijk gemaakt door ruimhartige ondersteuning van de Dr. Marijnus Johannes van Toorn & Louise Scholten Stichting.