activiteiten

Reiskoorts lezingen

Reizen zit Nederlanders in het bloed. We gaan niet alleen steeds vaker, maar ook naar steeds verdere oorden op reis. Voor de een is het een moment om weer op te laden, te ontspannen en rust te zoeken, voor een ander kan het juist draaien om avontuur, actie en gezelligheid. Reizen als bron voor inspiratie vormt de rode draad voor de tentoonstelling Reiskoorts. Op de zondagochtenden van 21, 28 augustus en 4 september biedt De Hallen Haarlem inspirerende talks aan. Sprekers uit verschillende disciplines vertellen over hoe reizen hen inspireert: 

4 september: kunstenaar Roy Villevoye 

Roy Villevoye (Maastricht, 1960) reist sinds begin jaren 90 regelmatig naar de Asmat, een inheems volk in wat vroeger Nederlands Nieuw-Guinea heette, het huidige Papua. Geleidelijk begon hij werk te maken dat voortkwam uit zijn ervaringen en contacten met de lokale bevolking. Zijn film Voice-Over is onderdeel van Reiskoorts. Villevoye’s werk toont ons een onverwachte blik op de culturele Ander, waarbij de clichés van de antropologie worden vermeden ten gunste van een subjectieve, complexe en verwarrende blik op de werkelijkheid. 

Op 4 september presenteert Villevoye een preview van zijn gloednieuwe film (ca. 45 minuten). Deze geeft een intiem en persoonlijk beeld van de relatie die Villevoye in de afgelopen 24 jaar heeft opgebouwd met de Asmat. De kunstenaar vertelt in de film het verhaal van zijn goede vriend Ndo, die als jongetje blind is geworden, en in het Westen zijn zicht weer terug kreeg middels een operatie. In dit persoonlijke verhaal worden existentiële thema’s als vriendschap, hoop, liefde en verlies aangeraakt en vragen over zingeving die opkomen als het leven onverwachte, verwarrende ervaringen biedt. 

Op de tentoonstelling Reiskoorts is van Roy Villevoye o.a. de video The Video Message (2009) te zien. Deze persoonlijke videoboodschap van zijn Asmat-vriend Omomá laat zien hoe cultuurverschillen in een vriendschap verwarrende gevolgen kunnen hebben.   

Praktische informatie Reiskoorts lezingen:

Aanvang: 11:00 uur, einde lezingen: 12:00 uur; 
Reserveren voor deze lezingen is verplicht, deelname aan de lezingen is gratis (op vertoon van een geldig entreebewijs); 
Aanmelden: gelieve aan te melden via reserveringen@dehallen.nl

28 augustus: documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou 

Documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou, bekend van zijn VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze, vertelt over reiskoorts. Deze lezing is volgeboekt.

21 augustus: kunstenaar Jasper de Beijer

Kunstenaar Jasper de Beijer, wiens werk te zien is op de tentoonstelling Reiskoorts (zie o.a. bovenstaande foto) vertelt over de invloed van reizen op zijn werk. Hij liet zich inspireren door de Victoriaanse ontdekkingsreiziger Sir Richard Burton, die midden van de 19e eeuw dwars door Afrika reisde op zoek naar de oorsprong van de Nijl. “Tijdens het lezen van zijn reisverslag – je kunt het lezen als een  spannend jongensboek – zag ik de foto’s ontstaan”, aldus de kunstenaar. Voor de foto’s uit de serie The devil’s drives, vernoemd naar de titel van een biografie van Burton, plaatste De Beijer zichzelf gekleed in een Burton-kostuum in computer gegenereerde landschappen. De overweldigende ervaring die reizen kan bieden, en de reisverhalen die het oplevert, vormen een belangrijke inspiratiebron voor De Beijer.

De kern van De Beijers projecten is de gedachte dat legendevorming nog steeds bepalend is in onze huidige samenleving, en ons collectieve geheugen een veel autonomer en mythischer karakter heeft dan het doet vermoeden. Hij analyseert hoe narratieven tot stand komen en welke overeenkomstige structuren er zijn. Voor zijn project Marabunta onderzocht hij hoe de Mexicaanse drugsoorlog zijn eigen beeldtaal heeft ontwikkeld om de media te manipuleren. Voor zijn meest recente werk The Brazilian Suitcase – dat nog in ontwikkeling is – maakt hij een soort blauwdruk van de steeds herhalende opeenvolgende gebeurtenissen uit verscheidene verhalen van ontdekkingsreizigers die naar het hart van de Amazone trokken. Terugkerende elementen in de narratieven zijn een zoektocht die resulteert in de confrontatie met de ambitie en hoogmoed van het individu, tegenover de projectie van de eigen cultuur op de beschaving waar de ontdekkingsreiziger naar op zoek is. Het enige dat de ontdekkingsreiziger uiteindelijk aantreft, zijn de verwrongen en gemuteerde restanten van eerdere expedities, die opgenomen zijn in de lokale cultuur. De Beijer: “Reizen is een integraal onderdeel van mijn werkproces, omdat dit mij in staat stelt deze confrontatie zelf te ervaren, en de werkelijkheid beter te kunnen afzetten tegen de illusies waar we naar zoeken als we onderweg zijn.” 

Haarlem Cultuur Festival

Op 10 en 11 september opent in Haarlem het culturele seizoen met een bruisend weekend vol beeldende kunst, dans, film, muziek en theater. Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem zijn tijdens dit weekend gratis toegankelijk en presenteren speciale activiteiten. Voor het complete programma, klik hier.

Finissage Reiskoorts

Op zondag 11 september vindt de finissage plaats van de zomertentoonstelling. Met om 14:00 uur een afsluitingsperformance bij Elvira Wersche's zandtapijt The Journey Sammlung Weltensand (2016). Onderstaand filmpje toont hoe de zandtekening tot stand kwam.

educatie

De Hallen Walk & Talk

Tijdens het schooljaar 2016-2017 gaan op drie momenten in De Hallen Haarlem tentoonstellingen open.

Voor scholieren biedt het museum een De Hallen Walk & Talk aan. De museumgids gaat vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde werken en de kunstenaars. Het is een super interactieve museumwandeling waarbij leerlingen uitgedaagd worden zelf mee te denken en mee te doen. Er wordt gebruik gemaakt van actuele participerende gesprekstechnieken als Visible thinking strategies.

Tot en met 11 september is er een De Hallen Walk & Talk beschikbaar bij de tentoonstelling Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850. De Walk & Talk sluit af met korte tekenopdracht. Lees verder over deze tentoonstelling.

Vanaf 24 september is er videowerk te zien van Cecil B. Evans, een Belgisch-Amerikaanse kunstenaar en van Meiro Koizumi uit Japan. In het tweede blok, vanaf 21 januari 2017 is werk te zien van de Chinese kunstenaar Taocheng Wang en van Kaspar Bosmans. Op 20 mei 2017 opent tenslotte de tentoonstelling in De Hallen Haarlem Zomerserie over humor in de Nederlandse kunst vanaf 1850 tot nu. Lees verder over de verwachte tentoonstellingen.

Doelgroep

Alle klassen havo en vwo; duur 60 minuten: kosten € 60 per groep van 15 leerlingen.
Voor informatie over de mogelijkheden en voor reserveringen kunt u contact opnemen via e-mail of tel 023 511 5853. De Hallen Haarlem accepteert de Cultuurkaart.

Meet Art Now

Wilt u met meerdere klassen tegelijk in Haarlem hedendaagse kunst bekijken? Neemt u dan contact op met Meet Art Now, klik hier. Dit is een samenwerkingsverband van De Hallen Haarlem, de Vishal, Galerie 37 PK en Nieuwe Vide in Haarlem voor het voortgezet onderwijs.

rondleidingen

De Hallen Haarlem biedt rondleidingen aan op aanvraag. 

Tarieven

Nederlandse rondleiding op werkdagen: € 65,00
Nederlandse rondleiding op zaterdag en zondag: € 70,00
Rondleiding in Engels, Frans op werkdagen: € 75,00 
Rondleiding in Engels, Frans op zaterdag en zondag: € 85,00

De toegangsprijs voor het museum is daarbij niet inbegrepen. Groep maximaal 20 personen, duur 1 uur. Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.