activiteiten

Museumweek: Ons echte goud 
16 april t/m 24 april 2016

Frisse blik op oude artefacten
Inflected Objects #2 Circulation - Mise en Séance

Tot en met 16 mei is in De Hallen Haarlem de groepstentoonstelling Inflected Objects #2 te zien. Collectiestukken van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem zijn hierin samengebracht met werk van Martijn Hendriks, Katja Novitskova, Vanessa Safavi en Dan Walwin. Artefacten die jarenlang op depot lagen opgeborgen, als een kreeftenschaar of een vaandel, zijn gecombineerd met hedendaagse kunstwerken. Gepresenteerd in een spookachtige setting laat deze tentoonstelling zien hoe heden, verleden en toekomst zich kunnen vermengen tot een nieuw geheel, en objecten die onttrokken waren aan het oog van het publiek nieuwe waarde verkrijgen. 

De Hallen Extra

Gallery talk tijdens Museumweek in het Frans Hals Museum

Zondag 17 april

13 – 13.45 uur
Performance bij de Tête-à-tête zitsculpuren van Than Hussein Clark. Lees hier meer over deze presentatie van hedendaagse kunst in het Frans Hals Museum.

13.45 – 14.15 uur
Aansluitend geeft directeur Ann Demeester samen met de kunstenaar een korte rondleiding en beantwoorden zij al uw vragen.

Elke derde zondag van de maand biedt De Hallen Haarlem gallery talks door conservatoren, gastcuratoren en kunstenaars. Tijdens deze rondleidingen komt afwisselend steeds een andere tentoonstelling aan bod. Deelname is gratis, aanmelden kan de dag zelf bij de museumbalie (21 februari, 20 maart, in het Frans Hals Museum op 17 april). 
Er is beperkt plaats. Deelname aan de rondleidingen is gratis.*

*Deze rondleidingen zijn niet bedoeld voor groepen (voor groepsrondleidingen zie hieronder). 

Gallery talk met Maria Barnas, Cor Blok en Koos Flinterman

Zondag 21 februari

In de tentoonstelling Rhubarb Rhubarb, waarin nieuw werk van Maria Barnas wordt getoond in relatie tot de serie Pronounceables (1973-1974) van Douwe Jan Bakker uit de collectie van het museum, vindt zondag 21 februari een gallery talk plaats. Cor Blok (kunstenaar, criticus, emeritus hoogleraar Universiteit van Leiden en Douwe Jan Bakker-kenner) zal een inleiding geven op het werk van Bakker in de tentoonstelling, waarna ontwerper en curator Koos Flinterman en Maria Barnas een gesprek voeren over de tentoonstelling. Thema’s in het werk van zowel Bakker als Barnas zijn de relatie tussen taal en beeld, en het (on)vermogen van taal om gevoelens uit te drukken.

Gallery talk Inflected Objects met Melanie Bühler 

Zondag 20 maart

Op zondag 20 maart leidde Melanie Bühler (curator van Inflected Objects) u rond en vertelde de ins en outs van deze tentoonstelling. Collectiestukken van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem zijn hierin samengebracht met werk van Martijn Hendriks, Katja Novitskova, Vanessa Safavi en Dan Walwin. Artefacten die jarenlang op depot lagen opgeborgen, als een kreeftenschaar of een vaandel, zijn gecombineerd met hedendaagse kunstwerken. Gepresenteerd in een spookachtige setting laat deze tentoonstelling zien hoe heden, verleden en toekomst zich kunnen vermengen tot een nieuw geheel, en objecten die onttrokken waren aan het oog van het publiek nieuwe waarde verkrijgen.

rondleidingen

De Hallen Haarlem biedt rondleidingen aan op aanvraag. 

Tarieven

Nederlandse rondleiding op werkdagen: € 65,00
Nederlandse rondleiding op zaterdag en zondag: € 70,00
Rondleiding in Engels, Frans op werkdagen: € 75,00 
Rondleiding in Engels, Frans op zaterdag en zondag: € 85,00

De toegangsprijs voor het museum is daarbij niet inbegrepen. Groep maximaal 20 personen, duur 1 uur. Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.

educatie

De Hallen Walk & Talk

Tijdens het schooljaar 2015-2016 gaan op drie momenten in De Hallen Haarlem tentoonstellingen open. De expositiedata van deze tentoonstellingsclusters zijn nu gunstiger dan ooit voor leerlingenbezoek. In de eerste twee clusters is hedendaagse kunst te zien, in de zomer is er kunst uit Nederland vanaf 1850.
Voor scholieren biedt het museum bij al deze tentoonstellingen een De Hallen Walk & Talk aan. De museumgids gaat vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde werken en de kunstenaars. Het is een super interactieve museumwandeling waarbij leerlingen uitgedaagd worden zelf mee te denken en mee te doen. Er wordt gebruik gemaakt van actuele participerende gesprekstechnieken als Visible thinking strategies.

Doelgroep: alle klassen havo en vwo; duur 60 minuten: kosten € 60 per groep van 15 leerlingen.
Voor informatie over de mogelijkheden en voor reserveringen kunt u contact opnemen via e-mail. De Hallen Haarlem accepteert de Cultuurkaart of tel 023 511 5853.

Tot 16 mei is de solo tentoonstelling van Philippe Van Snick te zien, met werk van 1968 tot nu.
Beïnvloed door de conceptuele en minimalistische avantgardes van de jaren 60 ontwikkelt Van Snick vanaf eind jaren 70 op basis van systematische methodiek een volstrekt eigen soort abstracte schilderkunst.
In dezelfde periode zijn INFLECTED OBJECTS # 2 CIRCULATION - Mise en Séance over kunst, het ‘digitale’ en de wereld te bezichtigen, alsmede RHUBARB RHUBARB: Douwe Jan Bakker – Maria Barnas, over taal en beeld. Lees verder over de huidige tentoonstellingen.

Voor de voorbereidende les over Philippe Van Snick klik hier.

Op 28 mei gaat de tentoonstelling Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850 open.
De bezoeker reist met kunstenaars mee over de hele wereld. Schilderkunst, reisschetsboeken, ruimtelijk werk, fotografie en videokunst, modern en hedendaags vormen de neerslag van deze reizen. In het Frans Hals Museum zijn tegelijkertijd schilderijen uit de 17e eeuw bijeengebracht die hetzelfde thema aansnijden. Lees verder over de verwachte tentoonstellingen.