activiteiten

De Hallen Extra

Elke derde zondag van de maand biedt De Hallen Haarlem gallery talks door conservatoren, gastcuratoren en kunstenaars. Tijdens deze rondleidingen komt afwisselend steeds een andere tentoonstelling aan bod. Deelname is gratis, aanmelden kan de dag zelf bij de museumbalie:

16 okt. Gallery talk door conservator Xander Karskens, aanvang 14:00 uur;
20 nov. aanvang 14:00 uur;
18 dec. aanvang 12:00 uur.

Het Transhistorische Museum – Workshops en Ontbijtlezing

Case studies & workshops
24 november 2016
Locatie: Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62 te Haarlem

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem werkt sinds 2015 (samen met M - Museum Leuven) aan het internationale researchproject rond het thema ‘The Transhistorical Museum’. Twee conferenties rond dit thema vonden plaats in 2014 in Haarlem en dit jaar in Leuven. De collecties van zowel M - Museum Leuven als Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem bevatten twee sterke, maar chronologisch zeer uiteenlopende kernen. Daarom hebben beide musea zich ten doel gesteld om met dit researchproject verschillende case studies en invalshoeken over het begrip ‘transhistoriciteit’ bijeen te brengen. Hoe ga je als museum om met objecten uit verschillende periodes? Hoe ken je hedendaagse betekenis toe aan kunstwerken die uit verschillende sociale en culturele contexten afkomstig zijn?

Op 24 november presenteert het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem een lezing- en workshopdag. Deze activiteit is gericht op museumprofessionals. Tijdens deze dag worden aantal tentoonstellingen die een dialoog op gang brengen tussen oude en hedendaagse kunst onder de loep genomen. Met bijdragen van drs. Fieke Konijn, Jean-Hubert Martin (voormalig directeur van Museum Kunstpalast in Dusseldorf en samensteller van de tentoonstellingen Magiciens de la Terre uit 1989 en Carambolages uit 2016) en Hilde de Bruijn (curator Cobra Museum).

Voor meer informatie en reserveringen, neem contact op per e-mail.

Ontbijtlezing Jean-Hubert Martin - On Transhistorical Curating

25 november 2016, aanvang 
Locatie: Oude Kerk, Oudekerksplein 23 te Amsterdam

Jean-Hubert Martin, bekend van zijn tentoonstellingen Magiciens de la Terre en Carambolages en voormalig directeur van Museum Kunstpalast in Dusseldorf, is binnen de internationale kunstwereld een van de meest vooraanstaande tentoonstellingsmakers. Hij heeft gedurende zijn loopbaan een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het hedendaagse kunstbegrip vanuit een mondiaal perspectief en stimuleerde de dialoog tussen culturen en etnische groepen. Zijn curatoriale praktijk is vaak transhistorisch, door een combinatie van beeldende kunst met artefacten uit verschillende tijdperken. Tijdens zijn lezing wijdt hij uit over zijn opvattingen en curatoriale praktijk.

Dit programma is een samenwerking van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem met Castrum Peregrini, Museum Van Loon en de Oude Kerk.
Voor reserveringen, maak een persoonlijk account aan op de website van Amsterdam Art Weekend (via de knop Login). Er is beperkt plaats.

Eerste Hulp bij Kunst

Nieuwe en Oude Kunst. Een wereld van verschil?

Directeur Ann Demeester en conservator hedendaagse kunst Xander Karskens voeren u mee door de wereld van de hedendaagse beeldende kunst. Zij kraken voor u de code van het kunstjargon en vertellen over opmerkelijke ontwikkelingen. Natuurlijk kunt u al uw prangende vragen over de staat van de kunst van nu op de sprekers afvuren.

Wanneer: Maandag 28 november 2016, aanvang 20:00 uur
Toegangsprijs € 10,- inclusief drankje en garderobe. Tickets bestellen? Klik hier.

Voor het volledige programmaoverzicht van de inspiratieavonden Eerste Hulp bij Kunst, lees verder.
Eerste Hulp bij Kunst is een samenwerking tussen de Toneelschuur, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Theater Haarlem, Bibliotheek Zuid Kennemerland, Hart, Noord Hollands Archief en het Dolhuys.

De Grote Kunstshow – Speciale kersteditie

Op zondag 18 december staan negen kunstwerken uit de collectie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem voor één keer op het podium van Stadsschouwburg Haarlem. Uit de bijzondere samenwerking tussen het Haarlemse museum en theater komt een speciale kersteditie van De Grote Kunstshow voort. Daarin beleven de bezoekers kunst op een unieke, theatrale manier waarbij licht en vrede, eten en consumeren, saamhorigheid of juist de eenzaamheid van kerst voorbijkomen.

Eerdere edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. “Fris, aantrekkelijk en vernieuwend”, kopte de Volkskrant. Vanaf een tribune óp het podium krijgt het publiek tijdens een anderhalf uur durende voorstelling schilderijen, foto’s en sculpturen gepresenteerd. De kunstwerken worden één voor één tot leven gewekt met licht en geluid, drama en verstilling, muziek, interviews en monoloog.

Het succes van de voorgaande versies is de aanleiding voor een ambitieus vervolg: een speciale kersteditie in Haarlem. De Grote Kunstshow in Stadsschouwburg Haarlem neemt het publiek mee op een fascinerende reis langs negen kunstwerken uit de collectie van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Daarbij gaan de geselecteerde kunstwerken over licht en vrede, eten en consumeren, saamhorigheid en warmte, of juist over de kilte en eenzaamheid van kerst.

De presentatie is in handen van schrijfster en improvisatie-actrice Katrijn van Bouwel, met medewerking van diverse gasten, onder wie Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant. Ook zal Ann Demeester, directeur van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, op verrassende wijze een van de kunstwerken presenteren.

Middag- en avondshows

De Grote Kunstshow vindt op zondag 18 december 2016 plaats om 14:00, 16:00 en 20:00 uur in de zaal van Stadsschouwburg Haarlem. De editie in Haarlem is de tweede in een reeks met kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties, na een succesvolle editie met het Gemeentemuseum Den Haag afgelopen september. Op 11 juni 2017 vindt een editie plaats in Leiden, in samenwerking met Museum De Lakenhal en de Leidse Schouwburg.

De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. De Grote Kunstshow in Haarlem wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en VSBfonds.

18 december 2016
14:00 / 16:00 / 20:00 uur
Stadsschouwburg Haarlem, Wilsonsplein 23 te Haarlem
Verkrijgbaar via de kassa van de Stadsschouwburg
Voor het bestellen van kaarten klik hier.

educatie

De Hallen Walk & Talk

Tijdens het schooljaar 2016-2017 gaan op drie momenten in De Hallen Haarlem tentoonstellingen open.

Voor scholieren biedt het museum een De Hallen Walk & Talk aan. De museumgids gaat vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde werken en de kunstenaars. Het is een super interactieve museumwandeling waarbij leerlingen uitgedaagd worden zelf mee te denken en mee te doen. Er wordt gebruik gemaakt van actuele participerende gesprekstechnieken als Visible thinking strategies.

Vanaf 24 september is er videowerk te zien van Cecil B. Evans, een Belgisch-Amerikaanse kunstenaar en van Meiro Koizumi uit Japan. In het tweede blok, vanaf 21 januari 2017 is werk te zien van de Chinese kunstenaar Taocheng Wang en van Kaspar Bosmans. Op 20 mei 2017 opent tenslotte de tentoonstelling in De Hallen Haarlem Zomerserie over humor in de Nederlandse kunst vanaf 1850 tot nu. Lees verder over de verwachte tentoonstellingen.

Educatiebrochure

Benieuwd naar ons volledige aanbod voor het voortgezet onderwijs voor het schooljaar 2016-2017? Bekijk hier ons programma.

Doelgroep

Alle klassen havo en vwo; duur 60 minuten: kosten € 60 per groep van 15 leerlingen.
Voor informatie over de mogelijkheden en voor reserveringen kunt u contact opnemen via e-mail of tel 023 511 5853. De Hallen Haarlem accepteert de Cultuurkaart.

Meet Art Now

Wilt u met meerdere klassen tegelijk in Haarlem hedendaagse kunst bekijken? Neemt u dan contact op met Meet Art Now, klik hier. Dit is een samenwerkingsverband van De Hallen Haarlem, de Vishal, Galerie 37 PK en Nieuwe Vide in Haarlem voor het voortgezet onderwijs.

 

rondleidingen

De Hallen Haarlem biedt rondleidingen aan op aanvraag. 

Tarieven

Nederlandse rondleiding op werkdagen: € 65,00
Nederlandse rondleiding op zaterdag en zondag: € 70,00
Rondleiding in Engels, Frans op werkdagen: € 75,00 
Rondleiding in Engels, Frans op zaterdag en zondag: € 85,00

De toegangsprijs voor het museum is daarbij niet inbegrepen. Groep maximaal 20 personen, duur 1 uur. Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.