educatie

Basisonderwijs | Programma 2017-2018

Leerlingen zijn van harte welkom in De Hallen Haarlem en het Frans Hals Museum. Voor het volledige aanbod van het schooljaar 2017-2018, bekijk hier de brochure. Een aantal speciale activiteiten hebben we onderstaand voor u uitgelicht.

Basisonderwijs | Special workshop: Bananen!

23 september 2017 t/m 7 januari 2018

In de workshop Bananen! nemen de leerlingen plaats aan de ronde tafel van kunstenaar Shelley Sacks, die gevuld is met wel 10.000 bananenschillen van meer dan 20 jaar oud. Het gesprek in combinatie met zintuigelijke prikkelingen, zoals de textuur van de banaan (je mag ze aanraken!) en de geur zorgen ervoor dat een banaan opeens een interessant object wordt. Met een rondleider gaan de leerlingen het gesprek aan over de afkomst van ons voedsel en maken zij een kleine opdracht. Wat is het verhaal achter de banaan? Hoe komt deze in onze supermarkt terecht? En de rest van ons eten? Het kunstwerk verandert in een reizende discussietafel; een gegarandeerde wow-ervaring!

Duur: 60 minuten
Kosten: € 120,00 per klas (max. 32 leerlingen)
Voor groep: 3 t/m 8
Kerndoelen 1, 12, 53, 56
LET OP: deze workshop vindt alleen plaats in De Hallen Haarlem tijdens de tentoonstelling A Global Table.

EXTRA OPTIE: dankzij de handleiding van kunstenaar Shelley Sacks is het ook mogelijk om zelfstandig de tafel met uw klas te gebruiken, indien er genoeg begeleiding bij is (minimaal 2 docenten per klas). Hier zijn geen kosten aan verbonden. Voor reserveringen en vragen en meer informatie kunt u terecht bij Judith Reitsma-Harren of Roxana Srodzinski per e-mail of tel 023 5115853 of 023 511 5792 Geert-Jan Davelaar. 
Reserveringen minimaal 3 weken van te voren.

Beeld (close-up van): Shelley Sacks, Exchange Values, 2007 ongoing
Gedroogde bananenschillen, stalen frames, houten tafel met banken, audio installatie

Voortgezet onderwijs | Programma 2017-2018

Leerlingen zijn van harte welkom in De Hallen Haarlem en het Frans Hals Museum. Voor het volledige aanbod van het schooljaar 2017-2018, bekijk hier de brochure. Een aantal speciale activiteiten hebben we onderstaand voor u uitgelicht.

Voortgezet onderwijs | De Hallen Walk & Talk

In De Hallen Walk & Talk gaat de museumgids vooral het gesprek en de discussie aan met de leerlingen over de tentoongestelde moderne en hedendaagse werken en kunstenaars in De Hallen Haarlem. De tentoonstellingen bieden diverse kunstvormen aan om in aanraking mee te komen, zoals videokunst, installaties en sculpturen. Kijkvragen en opdrachten dagen scholieren uit heel actief mee te doen, hun opinie te onderbouwen, en de moderne en hedendaagse kunst samen te doorgronden. Vanaf 23 september 2017 t/m 7 januari 2018 toont de tentoonstelling A Global Table werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in globalisering en welke concrete effecten dit fenomeen heeft op het dagelijkse leven. Dit bevat onder andere een enorme installatie van Shelley Sacks, waarbij zo’n 10.000 bananenschillen op een ronde tafel en audiofragmenten het verhaal vertellen van het verborgen leven achter iets simpels als een banaan en de manier waarop een kunstwerk het publiek uitnodigt om letterlijk plaats te nemen aan deze discussietafel.

Duur: 60 minuten
Kosten: € 60,00 per groep van 15 leerlingen
Voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
CKV 2.0 dimensies: lokaal en globaal, schoonheid en lelijkheid, autonoom en toegepast, ambachtelijk en industrieel, traditie en innovatie

Voortgezet onderwijs | Special workshop: A Global Table

23 september 2017 t/m 7 januari 2018

Op beide locaties van Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem vindt de tentoonstelling A Global Table plaats, waarin oude en nieuwe kunst zij aan zij wordt gepresenteerd. Vertrekpunt is de collectie 17e-eeuwse voedselstillevens van het museum. A Global Table stelt een alternatieve lezing van deze werken voor: het stilleven als document van de geschiedenis. Welke koloniale- en handelsrelaties representeren de afgebeelde voedselproducten? Wat zeggen deze over de groeiende overzeese macht van de Republiek, en welke sociale en culturele gevolgen had de Hollandse expansiedrift? Stillevens uit de Gouden Eeuw worden gecombineerd met werken van hedendaagse kunstenaars die een interesse hebben in globalisering en welke concrete effecten dit fenomeen heeft op het dagelijkse leven. De interactieve rondleiding met opdrachten wordt aangepast op het niveau van de leerlingen.

OPTIE 1 Frans Hals Museum
Duur: 60 minuten
Kosten: € 60,00 per groep van 15 leerlingen

OPTIE 2 Frans Hals Museum + De Hallen Haarlem
Duur: 120 minuten
Kosten: € 120,00 per groep van 15 leerlingen 
Voor Bovenbouw: vmbo 4, havo 4-5, vwo 4-6
Geschikt voor Geschiedenis, Aardrijkskunde, Kunst Algemeen, kunstgeschiedenis en CKV 2.0
CKV 2.0 dimensies: lokaal en globaal, ambachtelijk en industrieel, schoonheid en lelijkheid, traditie en innovatie.

Voortgezet onderwijs | Special workshop: Exchange Values - Rond de bananentafel

23 september 2017 t/m 7 januari 2018

In de workshop Exchange Values: Rond de bananentafel nemen alle leerlingen plaats aan de ronde tafel van kunstenares Shelley Sacks die gevuld is met wel 10.000 bananenschillen die al meer dan 40 jaar oud zijn. Met een rondleider gaan de leerlingen onder andere het gesprek aan over de afkomst van ons voedsel en kleding in de huidige wereldeconomie. Wat is het verhaal achter de banaan? Hoe komt dat in onze supermarkt terecht en wat is de relatie met slavernij? En de trui die je vandaag aan hebt: wie zou dat gemaakt hebben? Het gesprek in combinatie met zintuigelijke prikkelingen, zoals de textuur van de zwarte banaan (je mag ze aanraken!) en de geur zorgen, ervoor dat een banaan opeens een interessant object wordt. Het kunstwerk verandert in een reizende discussietafel; een gegarandeerde wow-ervaring! Uitermate geschikt voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, economie, maatschappijleer, CKV (2.0) en de kunstvakken.

Duur 60 minuten
Kosten € 120 per klas (max. 32 leerlingen)
Voor vmbo 1-4, havo 1-5, vwo 1-6
CKV 2.0 dimensies: lokaal en globaal, ambachtelijk en industrieel, schoonheid en lelijkheid, traditie en innovatie

Beeld: Shelley Sacks, Exchange Values, 2007 ongoing
Gedroogde bananenschillen, stalen frames, houten tafel met banken, audio installatie

Beeld (close-up van): Felipe Arturo, La Disolución de la Geometría, 2014
Bruine suiker, oploskoffie, poedermelk. Instituto Devision, Bogota

Wilt u met meerdere klassen tegelijk in Haarlem hedendaagse kunst bekijken? Neemt u dan contact op met Meet Art Now en klik hier. Dit is een samenwerkingsverband van De Hallen Haarlem, de Vishal, Galerie 37 PK en Nieuwe Vide in Haarlem voor het voortgezet onderwijs.

 

rondleidingen

De Hallen Haarlem biedt rondleidingen aan op aanvraag. 

Tarieven

Nederlandse rondleiding op werkdagen: € 65,00
Nederlandse rondleiding op zaterdag en zondag: € 70,00
Rondleiding in Engels, Frans op werkdagen: € 75,00 
Rondleiding in Engels, Frans op zaterdag en zondag: € 85,00

De toegangsprijs voor het museum is daarbij niet inbegrepen. Groep maximaal 20 personen, duur 1 uur. Voor meer informatie en reserveringen, klik hier.